Kontakta oss på 063-57 40 50 eller info@grizzly.se

Miljöpolicy

Vår miljöpolicy!

Att vi jobbar efter dessa 3 grundstenar.

1: Material vi köp ska produceras hållbart och så miljövänligt som möjligt.
2: Produktionen ska värna om vår personals hälsa och vår gemensamma miljön.
3: Allt spill i vår produktion ska återvinnas i högsta möjliga grad.

 

Vad är nu viktigast?

Grizzly är ett företag med rötterna i produktion med screentryck och solventprin sedan 1986. Under många år såg branschen ut så här och många fortsätter i samma hjulspår. Vi tog ett stort beslut 2010 att ändra hela våran produktion och syn på miljön då jag fick en privat aha upplevelse. Ett beslut som innebär stora kostnader med en planerad vinstminskning för att klara omställningen.

2013 började vi fasa ut screentryckeriet och solventprint som då var våran huvudproduktion. Samma år på hösten investerades i Skandinaviens första storformatsprinter med svanenmärkt färg en Durst Rho P10 250 med 6 uv-härdsnde färger plus vit. En investering i över 4 miljoners klassen för att klara våra nu tuffa miljökrav.

Samtidigt valde vi att byta ut skummad pvc skivor mot miljöenliga PP skivor med namn Akyprint. Under 2014 byter vi ut flera av våra leverantörer som inte håller våra miljö och hållbarhets krav på material och dess produktion.

Under 2015 tar vi ett bestulet om att byta ut standard banderoll mot en ftalatfri banderoll som standard. När kunderna beställer från Grizzly är det en banderoll utan ftalater printad med svanenmärktfärg. Vi försöker hålla samma priser som fulbanderoll med farliga hormonstörande ftalater printad med lösningsmedel som de flesta av våra konkurrenter erbjuder. Inköp av ftalatfria material producerade i hållbara och kontrollerade fabriker i Europa är ca 2-3 gånger dyrare, men det tycker vi det är värt.

Hösten 2015 fortsätter vår förändring och en helt ny miljövänlig vattenbaserad tygproduktion installeras. Norra Europas första Durst Rhotex 180TR som producerar flagg och tyg produkter. Sedan 2018 har vi även egen sömnadsavdelning och använder endast tyger som är miljöcertifierade.

Ett litet bevis att vi är på rätt väg är att vi fick Östersunds kommuns miljöpris 2014.

/Björn Wahlberg

Dagens Industri!

21 januari 2016

Trevligt att bli omskriven för vårat miljöarbete i våran bransch. Tack för trevligt reportage.

 

/Björn Wahlberg